Blogopmaak

Wat kun je doen als je (te) weinig energie ervaart in je werk?

Willeke Los • jan. 18, 2022
We hebben er allemaal wel eens last van: een dag waarop het niet lekker loopt op je werk en je ’s avonds moe en uitgeblust op de bank zit. Voor een keer is dat niet zo erg maar als het een patroon wordt en je iedere keer moe en chagrijnig uit je werk komt, is het een andere kwestie. Dan is het zaak om wat aan deze situatie te doen. Want als je werk je (te) weinig energie geeft, is dat een signaal dat er iets niet goed gaat. Dat is niet alleen frustrerend en zonde van je inspanningen en talenten als jong professional maar kan op de langere termijn ook schadelijk zijn voor je gezondheid.

Herken je dit? Kom jij regelmatig moe en geïrriteerd uit je werk? Heb je ’s avonds geen energie meer om iets leuks te doen en zit je uitgeteld op de bank? Zie je er ’s ochtends tegenop om naar je werk te gaan en wil je graag dat daar verandering in komt? Als je structureel weinig energie ervaart in je werk is er waarschijnlijk sprake van een verstoorde balans tussen wat je in je werk energie geeft en wat je in je werk energie kost. Het is hierbij wel van belang dat je zeker weet dat je klachten inderdaad door je werk komen. Mocht je hierover twijfelen of uit willen sluiten dat er sprake is van een medische oorzaak dan kun je het beste eerst een (huis)arts raadplegen. 

Om meer energie èn plezier in je werk te bereiken is het nodig dat de balans tussen de dingen die je energie kosten in je werk en de dingen die je energie geven weer hersteld wordt. Een eerste stap is dat je helder in beeld krijgt om welke zaken het gaat. Energiebronnen en energievreters spelen een rol bij uiteenlopende aspecten van je werk. Om je meer inzicht te geven in hoe ze je energiebalans beïnvloeden, geef ik een aantal voorbeelden voor vier belangrijke facetten van je werk:

1) De werkzaamheden zelf:
Wanneer je werkzaamheden goed aansluiten bij wat jij jou beweegt en waar je goed in bent, kun je veel voldoening ervaren in het werk dat je doet en krijg je er energie van. Zijn je werkzaamheden echter onvoldoende uitdagend of sluiten ze niet goed aan bij wat voor jou wezenlijk van belang is of waar je goed in bent dan zal je werk je weinig voldoening geven en vooral veel energie kosten. Dit is ook het geval als er juist te hoge eisen aan je worden gesteld, bijvoorbeeld omdat je teveel of te moeilijke werkzaamheden moet verrichten.

2) De arbeidsomstandigheden:
Ook als de voorwaarden waaronder je je werk uit moet voeren niet goed aansluiten bij wat jij nodig hebt, kan dit je veel energie kosten. Bijvoorbeeld als je te weinig autonomie hebt in het plannen en uitvoeren van je werkzaamheden. Of als je last hebt van veel stoorzenders die je belemmeren in het uitvoeren van je werk, zoals een onrustige werkplek of afleiding door telefoon, mail of binnenlopende collega’s terwijl jij juist rust nodig hebt om je werk te kunnen doen. Sluiten je arbeidsomstandigheden goed aan bij wat jij nodig hebt om lekker te werken dan zal je werk je eerder energie geven.

3) De mensen met wie je werkt:
De mensen met wie je werkt zijn vaak van grote invloed op het werkplezier dat je ervaart. Als je je niet op je gemak voelt bij je collega’s of met een doelgroep moet werken die niet goed bij jou past zal je dat meer energie kosten. Kun je goed samenwerken met je collega’s en vinden zij dezelfde dingen belangrijk als dat jij geeft je werk je meer plezier en energie. 

4) De organisatie:
Wanneer de organisatie waar je voor werkt iets anders van je verwacht dan wat jij graag wilt doen of als jij je niet prettig voelt bij hoe er in de organisatie waar je werkt met elkaar wordt omgegaan of leiding wordt gegeven, dan zorgt dat voor frustratie en kost dat je veel energie. Voel je je als een vis in het water in de organisatie waar je werkt, dan geeft je dat juist plezier en energie.

De energiebalans die je in je werk ervaart kan dus positief of negatief beïnvloed worden door uiteenlopende zaken. Mogelijk herken je al een of meer van de genoemde energievreters of energiebronnen, maar er kunnen ook andere energievreters en energiebronnen op jouw situatie van toepassing zijn. Voor een goede energiebalans is het van belang dat de energiebronnen zwaarder wegen dan de energievreters. Als dat niet het geval is zal je werk je meer energie kosten dan goed voor je is. Dan is het zaak om in actie te komen.

Wil je weten welke energiebronnen en energievreters een rol spelen in jouw werk zodat je een duurzame oplossing kunt vinden voor het probleem dat je te weinig energie in je werk ervaart? Dan heb ik iets heel gaafs voor jou. Ik heb een driedelige videoserie gemaakt die jij gratis kunt ontvangen met een oefening die je hierbij helpt. Wil jij graag ontdekken hoe jij meer plezier en energie in je werk kunt ervaren? Bestel dan de gratis videoserie ‘Meer energie in je werk’ via onderstaande button:
Ja ik wil graag de gratis videoserie ‘Meer energie in je werk’ ontvangen

Wat levert deze videoserie je op? 

- Een helder beeld van welke energievreters en energiebronnen een rol spelen in jouw werk 

- Inzicht in de oorzaken van deze energievreters en energiebronnen

- Hoe je deze energievreters kunt verminderen en deze energiebronnen kunt vermeerderen zodat jij weer meer energie in je werkt gaat ervaren.

Ja ik wil graag de gratis videoserie ‘Meer energie in je werk’ ontvangen

P.S. Heb je een andere loopbaanvraag of wil je direct in gesprek over wat ik voor jou kan betekenen bij het vinden van werk dat echt bij je past: maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek via onderstaande button: Nieuwe alinea

Ja ik wil graag een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek

Meld je aan voor de mailinglijst

Ontvang tips en adviezen over je loopbaan en ontvang als eerste nieuwe blogs

Aanmelden
Share by: